SKEN

Niva house is single-storey house situated on flat land on the edges of the fruit trees garden. The volume and facades of the house are designed from the two shifted volumes of cubes containing day and night part. The interior of the house is very clear. The central hall in the middle of day and night part overlooks entire interior from the one place...

Residential part of the house copies the slight terrain wave in the floor structure. The ceiling of the living room is higher compared to the other floors in the building. This moment creates a ceiling illumination through which the room is illuminated during the rays of the morning sun. All rooms of the house facing the garden and French windows accentuate contact of the interior with the exterior. Dining room area, situated in the border between the living room and partially separated kitchen is directly connected with exterior wooden deck. Part of the facade is paneled by the wooden structural panels made of exotic wood.

Authors: Braňo Hovorka, Martin Paulíny
Location: Dobrá Niva
Design, project: 2002
Construction: 2003 - 2007

Publications: archiweb