SKEN

Zámerom investora je prestavba nevyhovujúceho rodinného domu a priľahlej stodoly, pričom ich stavebná podstata sa využije ako hrubá stavba. Účelom je vytvoriť moderné bývanie štvorčlennej rodine. Pozemok sa nachádza na východnej hranici intravilánu obce Lukové a poskytuje výnimočný výhľad na okolité pahorky . . .

Východiskom prestavby je otočenie dispozície pôvodného rodinného domu. Denná, obytná časť dispozície sa dostáva z prednej uličnej do zadnej záhradnej polohy. Dôležitým je aj zníženie výšky objektu, existujúce podkrovie sa totiž dlhodobo nevyužíva a celkový objem stavby je zbytočne veľký. Súčasná svetlá výška domu je v úrovni prízemia len 2,2m a preto sa uvažuje s asanáciou výraznej časti stropu nad ním. V prednej časti prízemia domu sa však pri zachovaní pôvodnej, nízkej svetlej výšky bude nachádzať spálňa rodičov, jej hygienické zázemie a niekoľko technických miestností. Rodičia tak majú možnosť obývať dom úplne bezbariérovo a útulný odkaz na pôvodný starorodičovský rodinný dom zostáva zachovaný. Dispozične vstupný priestor zádveria prepája hlavný objekt s vedľajším objektom stodoly. Do srdca domu, obývacej haly, je prístup priamo zo zádveria. Hala je otvorená a jej dominantou je schodisko vedúce hore k izbám a ešte vyššie do pracovne. Dve detské izby so svojim hygienickým uzlom - kúpeľňou medzi nimi - sa nachádzajú v úrovni poschodia. Nad kúpeľňou vznikajú dve oddelené ležoviská 2x2m veľké, každé prístupné z jednej detskej izby. Vo forme domu je prítomný dialóg medzi tradičným tvaroslovím ľudovej architektúry najstarších domov v obci a moderným poňatím rodinného domu. Výsledkom je archetypálna forma domu so sedlovou strechou a drevenými obkladmi na fasádach, skĺbená s moderným výrazom v harmonickom celku.

Autori: Braňo Hovorka, Martin Paulíny, Zuzana Reháková
Lokalita: Lukové, okres Zvolen
Návrh: 2010