SKEN

Východiskom návrhu je záujem investora o pohodlné bývanie, bez prekonávania výškových úrovní, s dobrým kontaktom na exteriér a maximálnym využitím exkluzívneho výhľadu. S ohľadom na svahovitosť pozemku sa uvedené požiadavky premietli do koncepcie domu s polozapusteným suterénom. Zasunutie suterénu vytvorilo chránený vstup a zároveň odľahčilo celkovú hmotu domu . . .

Dvojramenné schodisko spája technický suterén s veľkou, komplexne koncipovanou obytnou časťou domu. Po vstupe do nej sa návštevník ocitne v priestrannej obytnej hale, obsahujúcej kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu. Hala je ústredným miestom domu a sú z nej v rozličných smeroch prístupné všetky ostatné časti podlažia; dve detské izby, hygiena, samostatná spálňa rodičov, terasa a loggia. Exkluzívny výhľad na mesto a predovšetkým na Nízke Tatry je z obytnej haly a rodičovskej spálne. Zo spálne je výhľad veľkorysým panoramatickým oknom, z haly je (s ohľadom na nevyhnutnú intimitu) cez menšiu terasu - loggiu, chránenú stenami po stranách a masívnym zábradlím od ulice. Prepojenie terasy a loggie s obytnou halou, prostredníctvom veľkých zasklených stien opticky vytvára väčší obytný celok. Svetlík nad kuchyňou zabezpečí celodenný prienik svetla do centra domu. Exteriérové tvarovanie obytného podlažia vychádza z princípu vyberania hmôt, pričom zásah zostane zaznamenaný iným farebným a materiálovým stvárnením povrchu vybranej časti oproti základnej, kubickej hmote. V tomto prípade je využitý kontrast medzi bielou, výrazne štruktúrovanou, hrubozrnnou omietkou domu a dreveným obkladom stien terás.

Autori: Braňo Hovorka, Martin Paulíny
Lokalita: IBV Suchý vrch, Banská Bystrica
Návrh, projekty: 2010-2011
Realizácia: aktuálne vo výstavbe